Neurologische ontwikkeling

Joy zit in de brugklas op het koning Willem Alexander College en heeft biologieles van mevrouw Kroes. Dit is niet haar lievelingsvak. Tijdens de les geeft ze geen aandacht aan de leraren en heeft ze ook niet het beste met de docente voor. Ze vindt haar de ergste lerares bij het ergste vak. Deze week moeten ze gaan werken aan een werkstuk waarbij ze zelf een onderwerp mogen kiezen, het moet wel over een dier gaan. De juf heeft een rijke woordenschat en gebruikt het woord 'habitat', dit woordt kent Joy nog helemaal niet en ze vraagt de docente naar de betekenis. "De omgeving waarin je leeft" krijgt ze als antwoord en het irriteert Joy ontzettend dat de juf niet passende taalgebruik gebruikt en zucht nadat het aan haar is uitgelegd. Een klasgenoot van Joy, Selma, vertelt in het filmfragment (1:20) dat het niet is dat mevrouw Kroes Joy niet mag, maar dat het vooral is omdat Joy Mevrouw Kroes niet mag en ze een slechte band met elkaar hebben.

Joy staat er niet het beste voor met biologie, omdat ze het nog niet goed begrijpt. Jaska Peper is een Universitair Docent aan Universiteit Leiden en legt uit dat een puber brein nog volop aan het ontwikkelen is en dat bepaalde delen nog niet in staat zijn alles te begrijpen en te kunnen leren als ze er niet klaar voor zijn. Kortom, dat het brein nog niet 'af' is.(Peper 2018) De leerling haar zelfvertrouwen, wat het vak betreft, is heel laag. Ze gaat grenzen verkennen en krijgt een 2de jaars zover om haar het verslag dat ze had gemaakt te 'geven' om in te leveren. Ze legt haar uit dat ze hem wel 'aan zou passen' als plaatjes veranderen en ze krijgt haar zin. Bij het terug krijgen van de werkstukken viel het de juf al op hoe de leerling opeens met sprongen vooruit zou gaan in het werkstuk en Jay kreeg een 7, waar ze niet blij mee was, want ze vond het meer waard. Later die dag werd Jay naar de directrice haar kantoor geroepen waar mevrouw Kroes en de 2de jaars al op haar zaten te wachten. Ze werd er op aangesproken dat ze geen werk mag kopiëren van anderen en krijgt een 1. We spreken hier van de hormonen die verbonden staan met het risicogedrag van de leerling (Peper 2018). Ze denkt als eerst dat het niet opgemerkt zou worden dat het andermans werk is en neemt het risico om het wel op die manier te doen om van de taak makkelijk af te komen. Maar de lerares kent haar beter dan dat en wist dat iets niet klopte. Vooral bij de geïrriteerde reactie over een zeven werd duidelijk dat er iets niet klopte. Joy haar brein heeft er voor gekozen om er vanuit te gaan dat het goed zou komen, maar zo leert een puber ook van zijn/haar fouten. Nu weet ze dat het niet is toegestaan en dat docenten het door hebben als het niet je eigen werk is.

Wat zo speciaal aan de pubers is, is het feit dat het brein op volle toeren aan het ontwikkelen is en hun gedrag meetbaar en voorspelbaar is, maar de belangrijkste, beïnvloedbaar. Een recente studie uit het lab van Jiska Peper laten zien dat als de puber een leerzame feedback krijgt op een eenvoudige leertaak, dat het de prestatievermogen verbetert van de puber. En dat zag je niet in het filmfragment. De docente gaf niks stimulerends aan Joy, dus heeft Joy's brein er ook voor gekozen om zich niet op het maken van de leertaak te richten, maar op het vereenvoudigen.

Om verder uit te leggen wat bedoeld wordt met 'het brein is nog niet af/ is nog in ontwikkeling' het volgende. De hersenen zijn opgebouwd uit zenuwcellen en verbindingen (grijze en witte stof). Met de puberteit begint de grijze stof af te nemen en de witte stof neemt juist toe. Wel zo ongeveer tot je 25ste. Wat betekent dat je cellen die niet gebruikt worden afsterven, maar de verbindingen zich uitbreiden en sterker worden Het onderzoek heeft ook aangetoond dat het puberbrein door testosteron en oestradiol de grijze en witte stof nog veranderen (Peper 2018). Het is dus aan de leraren of ze begrip hiervoor tonen en de leerlingen adequaat gaan begeleiden.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin